Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Don't have a credit card yet?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt.

Családjog

 

Kérje a Szeged Ügyvéd segítségét!

 

A Szeged Ügyvéd csapatának az a célja, hogy hasznos információkkal lássa el azokat, akiknek családi joggal kapcsolatos kérdéseik, jogi problémáik vannak. Napjainkban a felmérések azt igazolják, hogy minden harmadik házasság válással ér véget. Ilyenkor sok kérdés merül fel a felekben.

Hogyan történjen a vagyonmegosztás, kinél legyen a gyerek, mennyi legyen a tartásdíj?

Ha ilyen jellegű kérdései vannak, vagy Önnek is hazásság felbontási szándéka van, akkor keresse meg ügyvédeinket. Kérdéseire 24 órán belül választ adunk. Amennyiben személyesen tenné fel kérdéseit, egyeztessen időpontot a megadott elérhetőségek egyikén!

Ügyvédeink az alábbi területeken tudják szakmai tanácsukkal segíteni Önt:

1. Házassági bontóper

Szeretné megromlott házasságát lezárni és új életet kezdeni?

Mindenki életében előfordulhat, hogy az idő múlásával, házastársával megromlik a viszonya, azonban ez a viszony jogi kérdéseket vet fel.

A házasság felbontása iránt az illetékes bíróság előtt kell keresetet kezdeményezni, a válni szándékozó fél részéről. A kereset megírása, jogi szaktudást igényel, tekintettel arra, hogy a bíróság nem érzelmi alapon, hanem tények alapján minden állítást bizonyítékokkal alátámasztva bírál el. A házasság felbontása nem igényel közös akaratot, elegendő hozzá az egyik fél ilyen irányú egyértelmű szándéka. A felek közös megegyezése alapján, a házassági bontóper minden esetben két tárgyalás alatt lezajlik.

Gyermek elhelyezés: A szülők megegyezése alapján történik. Ha a felek a házasságot felbontják, határozni kell arról, hogy a gyermek melyik szülőnél nyerjen elhelyezést. A bírósági gyakorlatnak megfelelően a gyermeket vagy gyermekeket az anyánál helyezik el, kivételt képez az olyan esetek köre, amikor az anya önként lemond a gyermekekről, vagy az bizonyíthatóan alkalmatlan a gyermeknevelésre. A gyermek elhelyezésénél azt kell szem előtt tartani, hogy a gyermek testi, erkölcsi és szellemi fejlődését a legjobban biztosítani tudja az a fél, akinél a gyermek élni fog.

Gyermek, házastárs tartása: Az a fél, akinél a gyermek elhelyezésre kerül, tartásdíjra tarthat igényt.  A gyakorlatnak megfelelően ez általában a másik fél nettó fizetésének 20%-át teszi ki, de a felek ettől eltérően is megállapodhatnak a bíróságon. A házastárs tartása minden esetben megállapodás kérdése, ami a bíróságon kerül egyezségbe foglalva.

A gyermekkel való kapcsolattartásra jogosult az a fél, aki tartási kötelezettségének eleget tesz. A tartás a bírói gyakorlatnak megfelelően tanítási időben hétvégén lehetséges, általában kéthetente vagy pedig havonta, tanítási szünetben pedig megállapodás kérdése.

A házasság ideje alatt megszerzett vagyon közös vagyonnak tekinthető, függetlenül attól, hogy melyik fél keresetéből került megvásárlásra. Értjük ez alatt, azt az esetet, amikor az egyik házastárs a gyermek nevelése miatt otthon tartózkodik, és ezért nem keresőképes. Ebben az esetben is közös vagyonnak tekinthető, minden a házasság alatt megszerzett ingó és ingatlan vagyon.

2. Házassági vagyonjogi szerződések:

A házassági bontóperben történő vagyonmegosztást előre is lehet szabályozni, ennek a legmegfelelőbb formája a házassági vagyonszerződés megkötése, melyben a felek kikötik, hogy mely vagyontárgy kinek a kizárólagos tulajdonát képezi a házasság esetleges felbontása után. Házasság előtt és alatt is meg lehet kötni.

Ügyvédeink vállalják, a házassági vagyonközösségi szerződések okirati formában történő megfogalmazását, kiállítását és ellenjegyzését.

3. Élettársi kapcsolatok:

Magyarországon egyre nagyobb jelentőséggel bír a házasságon kívüli, élettársi kapcsolatok elterjedése. Jelenleg a regisztrált élettársi kapcsolat jelenti a legbiztonságosabb együttélési formát a házasság után. A regisztrált élettársak jogilag szinte ugyanazon jogokkal bírnak, mint a házastársak. A nem regisztrált élettársak helyzete bizonytalanabb, ennek bizonyítása tanúkkal, közös gyermekkel, azonos lakcímmel történhet.

Egy esetleges vagyonjogi vita esetén, vállaljuk a kérdéses helyzet tisztázását, egyeztetését.

4. Apaság megállapítása:

A törvény alapján a gyermek apjának azt a személyt kell tekinteni, akivel az anya a fogamzási idő kezdetétől egészen a gyermek születéséig eltel idő, vagy annak legalább egy része alatt házassági kötelékben állt. Ugyanakkor az apaság vélelmét meg lehet támadni. Erre jogosult a gyermek, továbbá az, akit a gyermek apjának kell tekinteni.

EGYEZTESSEN IDŐPONTOT és csapatunk megoldja jogi problémáját.